Μαθήματα Online και ΕΑΠ

Το ανοιχτό πανεπιστήμιο έχει θεσμοθετηθεί και λειτουργεί τα τελευταία είκοσι χρόνια, ενώ η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο δίνει την δυνατότητα φοιτήσουν όλοι, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στην ηλικία. Μέχρι και το 2016 το ανοιχτό πανεπιστήμιο τηρούσε τη διαδικασία της κλήρωσης, ενώ πλέον η διαδικασία δίνει προτεραιότητα στους νέους που έχουν κλείσει το 23ο έτος της ηλικίας τους να φοιτήσουν σε αυτό.

Οι ειδικότητες που έχει καλύπτουν τομείς όπως Πληροφορική, Θετικές και Ανθρωπιστικές επιστήμες. Είναι σημαντικό ότι δίνει την δυνατότητα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες να παρακολουθήσουν τα μαθήματα από το σπίτι, αφού η φιλοσοφία του ανοιχτού πανεπιστημίου στηρίζεται στην παρακολούθηση από το σπίτι, δηλαδή στην online εκπαίδευση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο φοιτητής ότι το πτυχίο του είναι ισάξιο των κρατικών πανεπιστημίων.

Το ανοιχτό πανεπιστήμιο παρέχει υποτροφίες και δίνει την δυνατότητα η οικονομική συμμετοχή να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του φοιτητή, αφού δίνει πολλές εναλλακτικές πληρωμές. Η διάρκεια της φοίτησης εξαρτάται από τα θεσμικά πλαίσια του νομικού συστήματος της κάθε χώρας, που ορίζει το εκπαιδευτικό της σύστημα. Σε κάθε χώρα το ανοιχτό πανεπιστήμιο βασίζεται στην online εκπαίδευση και αυτό προσφέρει πάρα πολλά θετικά στοιχεία.

Είναι σημαντικό ειδικά για τους εργαζόμενους να μπορούν να σχεδιάσουν το δικό τους πρόγραμμα παρακολούθησης των μαθημάτων, αφού η φυσική τους παρουσία δεν είναι απαραίτητη. Έτσι μπορούν απλά μετά την εργασία τους να μπουν στην σελίδα του πανεπιστημίου και να δουν τις εργασίες και τα μαθήματα που ο κάθε καθηγητής ξεχωριστά έχει αναρτήσει για το μάθημά του.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος, όπως και τα χρήματα που κάποιος πρέπει να διαθέσει για τη διαμονή του σε κάποιο άλλο μέρος εκτός του τόπου κατοικίας του. Το ανοιχτό πανεπιστήμιο με την online εκπαίδευση βοηθά τον φοιτητή να έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει και να πάρει πτυχίο, χωρίς να αποχωριστεί τον τόπο που διαμένει.

Οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχει και οποιεσδήποτε διευκρινίσεις χρειαστεί, έχει την δυνατότητα να τις λύσει άμεσα. Οι καθηγητές είναι πάντα πρόθυμοι να απαντήσουν και είναι διαθέσιμοι για τους φοιτητές τους. Επίσης, η online εκπαίδευση δεν στερεί την επικοινωνία, ακόμα και την κοινωνικοποίηση των φοιτητών. Μάλιστα, μπορούν και επικοινωνούν μεταξύ τους online και να ανταλλάζουν απόψεις για τις εργασίες και τυχόν απορίες που έχουν, βοηθώντας ο ένας τον άλλον.

Το κάθε ανοιχτό πανεπιστήμιο μπορεί να δεχτεί φοιτητές από όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχουν περιορισμοί και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά για τους υποψήφιους φοιτητές που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν ειδικότητες οι οποίες σε κάποια ανοιχτά πανεπιστήμια δεν υπάρχουν.

Το εκπαιδευτικό σύστημα με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο δεκτικό στην ελεύθερη επιλογή ειδικότητας στα προπτυχιακά μαθήματα χωρίς εξετάσεις. Μάλιστα δίνει ισότιμες ευκαιρίες σε όλους τους φοιτητές, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να απορροφηθούν ισότιμα στον αντίστοιχο εργασιακό τομέα που έχουν επιλέξει.

Η online εκπαίδευση είναι πλέον ο νέος τρόπος διάθεσης της γνώσης που έχει δικαίωμα ο κάθε άνθρωπος. Η γνώση δεν τελειώνει ποτέ και πάντα υπάρχει κάτι που μας βοηθά να εξελίξουμε την σκέψη μας και αυτό προέρχεται μόνο μέσα από την γνώση. Γι αυτό και η online εκπαίδευση εξαλείφει όλους τους περιορισμούς.