Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού), σε συνεργασία με τα Τμήματα ΤΕΦΑΑ, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, υλοποιεί το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Διπλή Σταδιοδρομία Αθλητών - Αθλητριών” του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Παιδείας.
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα προωθεί την αξιοποίηση των γνώσεων/εμπειριών των αθλητών εξειδικεύοντας την εκπαίδευσή τους προς δυο κατευθύνσεις:
Αθλητικές Επιστήμες και Επιχειρηματικότητα.
Ο βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξη των εν ενεργεία και παλαιών αθλητών στην ανάπτυξη της επαγγελματικής τους ζωής, μετά το πέρας της αθλητικής τους καριέρας. Περιλαμβάνει Εκπαιδευτικές Συμβουλευτικές δράσεις ενσωματώνοντας Διεθνείς Πρακτικές σχετικά με τη Διπλή Σταδιοδρομία Αθλητών – Αθλητριών.
Το εξ αποστάσεως πρόγραμμα κατάρτισης είναι συνολικής διάρκειας 100 ωρών (συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος που απαιτείται για την προετοιμασία και μελέτη).
Οι εκπαιδευόμενοι, θα μπορούν να επιλέξουν την κατεύθυνση σπουδών που επιθυμούν, ανάμεσα στην Επιχειρηματικότητα και τις Αθλητικές Επιστήμες, και στη συνέχεια τις θεματικές ενότητες που τους ενδιαφέρουν (από τις 18 συνολικά προσφερόμενες, τις 5 της προτίμησής τους).
Οι καινοτομίες που υιοθετούνται σε αυτό το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και που συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων διά βίου μάθησης ενηλίκων είναι πολλές και σημαντικές, με κυριότερες τις εξής:
Ευέλικτη μεθοδολογία κατάρτισης του προγράμματος σπουδών, με τη δυνατότητα επιλογής κατεύθυνσης και εξειδίκευσης.
Έμφαση στη πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων με τη λήξη του προγράμματος στον τομέα επιλογής τους, μέσω σχετικών καινοτομικών εργαλείων.
Αξιοποίηση της πολύτιμης, αλλά συνήθως διαφεύγουσας εμπειρίας των παλαιοτέρων στα πλαίσια της συμβουλευτικής.
Συμβουλευτικές υπηρεσίες e-coaching-mentoring, με χρήση ψηφιακών εργαλείων συμβουλευτικής με την μορφή σεναρίων.
Εξ ολοκλήρου υλοποίηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και συμβουλευτικής, με χρήση των νέων τεχνολογιών.
Έτσι, με κατάλληλη εκπαίδευση και συμβουλευτική υποστήριξη, οι αθλητές αυτοί θα μπορούν να έχουν μια δεύτερη επιτυχημένη καριέρα, ως προπονητές - εκπαιδευτές, διοικητικά στελέχη - μάνατζερ σε αθλητικούς οργανισμούς ή ως επιχειρηματίες στον αθλητισμό και άλλους συναφείς τομείς.
Οι υποψήφιοι καταρτιζόμενοι αθλητές, αφού ενημερωθούν για τους όρους και τις υποχρεώσεις τους, θα υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής και κατόπιν θα επιλεγούν οι 1.600 απ’ αυτούς, που θα συμμετάσχουν στα προγράμματα σπουδών της επιλογής τους.
Η έγκαιρη εγγραφή στο πρόγραμμα εξασφαλίζει προτεραιότητα στην επιλογή των τμημάτων του θεματικού κύκλου, καθώς και στην επιλογή των θεματικών ενοτήτων.